6 Μαρτίου 2021

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Δασικοί χάρτες : Διορθώστε τα λάθη και σώστε τις περιουσίες σας

Μέσα στα πλαίσια άσκησης αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, ο πολίτης σε κάθε περίπτωση καλείται να αποδείξει τη μη δασική μορφή της εκάστοτε εκτάσεως. Δυστυχώς η ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας ή η ύπαρξη κάποιων κατασκευών ή ακόμα και η ύπαρξη εγγράφων αδειοδότησης για τη δημιουργία κατασκευών δεν αποτελούν ικανά στοιχεία για την απόδειξη του μη δασικού χαρακτήρα μιας εκτάσεως.



Σε κάθε τέτοια περίπτωση απαιτείται η διαχρονική απόδειξη της μη δασικής μορφής της εξεταζόμενης εκτάσεως, μέσα από τη μελέτη - εξέταση αεροφωτογραφιών παρελθόντων και πρόσφατων ετών.

Το μεγάλο ύψος λήψης πολλών εξ αυτών των αεροφωτογραφιών, η όχι καλή ευκρίνεια αυτών (σε πολλές περιπτώσεις) και η μη γνώση της δασικής νομοθεσίας (από μη ειδικούς), μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα μόνο από την απλή εξέταση αυτών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η έκθεση ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα (τεκμηριωμένα) συμπεράσματα.

Η έκθεση φωτοερμηνείας δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις. Οι περιπτώσεις στις οποίες δε χρειάζεται έκθεση φωτοερμηνείας είναι αυτές που έχουν τη μορφή προδήλου σφάλματος.

Ο πολίτης οφείλει να ενημερωθεί για τον αν πρέπει να κάνει αντίρρηση συμβουλευόμενος κάποιον ειδικό.

Τι ονομάζουμε Τεχνική έκθεση φωτοερμηνείας;

Είναι το τεχνικό εργαλείο, μέσω του οποίου επιτυγχάνουμε την διαχρονική ερμηνεία ενός ακινήτου ως προς τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του.

Διαχρονική: Αναφορά σε παρελθούσες χρονικές στιγμές.

Ερμηνεία: Εξαγωγή συμπερασμάτων κατά τη στιγμιαία αποτύπωση του ακινήτου στο παρελθόν ή και παρακολούθηση των ιστορικών στιγμιότυπων, με στόχο την καταγραφή των μεταβολών στην πάροδο του χρόνου.

Ακίνητο: γεωτεμάχιο, αγροτεμάχιο, οικόπεδο, κτίσμα, όριο ιδιοκτησίας, οδός, μονοπάτι, κ.ά.

Γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά: μέγεθος, σχήμα, εμβαδό, κάλυψη, χρήση, μορφολογία, κλίση εδάφους, κ.ά

Για τη συγκεκριμένη μέθοδο απαιτείται ζεύγος των αεροφωτογραφιών  που σαρώνεται ψηφιακά (scanner) και εισάγεται σε κατάλληλο φωτογραμμετρικό λογισμικό, με στόχο τη δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου, μέσω του οποίου ο φωτοερμηνευτής  «βλέπει» τρισδιάστατα. Η στερεοσκοπική παρατήρηση είναι το πιο ουσιαστικό εργαλείο της φωτοερμηνείας.

Για την έγκυρη στήριξη και υπεράσπιση της αντίρρησης σας είναι προτιμότερη η επιλογή επιστήμονα γνώστης της ισχύουσας Δασικής Νομοθεσίας και ορθής Φωτοερμηνευτικής ανάλυσης, με εξειδίκευση στη Γεωπληροφορική (Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών)

Το τεχνικό μας γραφείο διαθέτει  τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό υψηλής πιστότητας και ακρίβειας, για να μπορούμε να εκπονούμε ακόμα και τις πιο απαιτητικές μελέτες σε θέματα Γεωπληροφορικής .  Η εμπειρία μας στη χρήση σύγχρονου φωτοερμηνευτικού & τοπογραφικού εξοπλισμού, καθώς και λογισμικού φωτογραμμετρικής επεξεργασίας αεροφωτογραφιών μας καθιστά απαραίτητους συνεργάτες κορυφαίων μηχανικών & δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.





Τα μέλη μας που είναι εξειδικευμένοι Μηχανικοί με πολυετή εμπειρία, μέλη του καταλόγου των Πραγματογνωμόνων των Πρωτοδικείων και έμπειροι δασολόγοι που μας καθιστά Τεχνικούς Σύμβουλους – Φωτοερμηνευτές για την άρτια υποστήριξη της υπόθεσή σας στις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων.

 

Βασίλης Ι. Δημητρίου
Μηχανικός Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας
M.Sc. Διαχείριση Τεχνικών Έργων
Δικαστικός Πραγματογνώμων Μηχανικός
Μπιζανίου 174 - Φιλιππιάδα Τ.Κ.48200
Τηλ:6976112151,2683023408




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ