16 Μαρτίου 2021

Ξεκινάει η Προανάρτηση ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ για Άρτα – Πρέβεζα – Λευκάδα από 29/03/2021 εως 13/05/2021

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της Προανάρτησης  είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δήλωσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. Μετά την ολοκλήρωση της Προανάρτησης, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των αιτήσεων και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου για τη διαδικασία της Ανάρτησης.



Τι πρέπει να κάνετε;

Με χρήση των κωδικών taxisnet μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων που σας αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων και να επαληθεύσετε την ορθότητά τους στο παρακάτω σύνδεσμο. Θα πρέπει να επισκεφτείτε και τους δύο παρακάτω συνδέσμους και να ελέγξετε τα στοιχεία σας, 

Επικαιροποίηση Στοιχείων Επικοινωνίας

Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων

Προσοχή : Στη προανάρτηση κτηματολογικών στοιχέιων θα εμφανίζονται τα δικαιώματα που δηλώθηκαν εώς και την 08-09-2020.

Εφόσον συμφωνείτε με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχετε δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση επανεξέτασης στοιχείων μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, είτε κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης, είτε αποστέλλοντας την αίτηση επανεξέτασης στοιχείων με email στην ηλεκτρονική δ/νση του Γραφείου Κτηματογράφησης (αναλυτικές πληροφορίες στο τέλος του εντύπου).

Στο Τεχνικό μας γραφείο ελέγχουμε άμεσα τα γεωμετρικά στοιχεία της Κτηματογράφησης σε ορθοφωτοχάρτες υψηλής ανάλυσης  φωτοληψίας 2019-2021 . Η  Οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων γίνεται εύκολα , γρήγορα και οικονομικά για να υπάρχει πλήρη κατανόηση των αποτελεσμάτων της προ - ανάρτησης στη διαδικασία της Κτηματογράφησης.   Αποτελεί από τις πιο σημαντικές  διαδικασίες, για τυχόν αποφυγή ελλείψεων  ή σφαλμάτων  έτσι ώστε να αποφεύγετε μελλοντική άσκοπη ταλαιπωρία και έξοδα που απαιτούνται στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

 


Τι είναι η Προανάρτηση;

Είναι ένα βοηθητικό στάδιο στο οποίο καλείστε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία των ιδιοκτησιών σας όπως έχουν προκύψει από την επεξεργασία της δήλωσής σας. Αν βρείτε ελλείψεις ή σφάλματα μπορείτε να τα διορθώσετε εύκολα και ανέξοδα. Έτσι αποφεύγετε μελλοντική άσκοπη ταλαιπωρία και έξοδα που απαιτούνται στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

 

Η  προανάρτηση αποτελεί την προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων.

Είναι ένα βοηθητικό στάδιο, που διαρκεί δύο μήνες και στο οποίο καλείστε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία των ιδιοκτησιών σας όπως έχουν προκύψει από την επεξεργασία της δήλωσής σας. Αν βρείτε ελλείψεις ή σφάλματα, μπορείτε να τα διορθώσετε εύκολα και ανέξοδα. Έτσι, αποφεύγετε μελλοντική άσκοπη ταλαιπωρία και έξοδα που απαιτούνται στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

 

Το πλεονέκτημα της προανάρτησης

Αυτοί, οι οποίοι  δεν γνωρίζουν ακριβώς τα όρια του κληρονομικού ακινήτου είναι αυτοί που επιβάλλεται να πάνε και να κάνουν τώρα, όσο τρέχουν οι σιωπηρές παρατάσεις ή διαρκούν οι προθεσμίες εμπρόθεσμης  δήλωση στο Κτηματολόγιο. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές είναι ότι στην πρώτη φάση της κτηματογράφησης  υπάρχει προανάρτηση. Με την προανάρτηση, όταν αναρτηθούν οι κτηματολογικοί πίνακες  βλέπεις τι έχει προκύψει από τις δηλώσεις και από την επεξεργασία των μελετητών και έχεις το δικαίωμα χωρίς δύσκολη διαδικασία να προβείς σε διόρθωση. Αν όμως δεν έχεις προλάβει να κάνεις τώρα μια δήλωση ιδιοκτησίας στο  κτηματολόγιο, δεν θα είσαι στην προανάρτηση, οπότε δεν θα έχεις δει και τα προβλήματα που προκύπτουν είτε από καταπατήσεις είτε από διπλοδηλωμένα ακίνητα είτε ακόμη κι από  το ενδεχόμενο κάποιοι κληρονόμοι, θεωρώντας ότι μπορεί κάποιος από τους συνκληρονόμους να μην κάνει δήλωση να πάνε και να δηλώσουν το 100% του ακινήτου.

 

Πώς ενημερώνομαι για την προανάρτηση στην περιοχή μου;

Εάν έχετε δηλώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λαμβάνετε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail). Σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστεί να ενημερωθείτε από το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης ή την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

 

Τι πρέπει να κάνω άμεσα;

Ελέγξτε αν ισχύουν σήμερα τα στοιχεία επικοινωνίας που διαθέτει ο φορέας. Με τη συμμετοχή σας στη διαδικασία «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» εξασφαλίζετε την άμεση επικοινωνία του Κτηματολογίου μαζί σας για κάθε θέμα που αφορά την ιδιοκτησία σας.

Επιλέγοντας την ηλεκτρονική υπηρεσία «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, μπορείτε να συμπληρώσετε ή να αλλάξετε την ταχυδρομική σας διεύθυνση, τα τηλέφωνα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Προσοχή, δεν είναι δυνατή η αλλαγή ονόματος, πατρώνυμου κ.λπ.

 

Τι πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια της προανάρτησης;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και του δικαιώματός σας. Για κάθε ακίνητο θα βρείτε δύο αρχεία:

Το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (π.χ. πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης, περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων. Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνονται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας. Επίσης, αναγράφονται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».

Αν υπάρχουν σφάλματα;

Θα πρέπει να υποβάλετε Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων στην οποία θα αναφέρετε τα σφάλματα που εντοπίσατε. Η αίτηση υποβάλλεται:

  • Είτε ψηφιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου Κτηματογράφησης.
  • Είτε κατόπιν ραντεβού στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.

Κληρονομικά

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν κληρονομικές ασυμφωνίες  φυσικά μπορεί κάποιος συνιδιοκτήτης να δηλώσει μεμονωμένα στο κτηματολόγιο. Στην περίπτωση  που δεν συμφωνούν οι συνιδιοκτήτες, για να είναι κατοχυρωμένος και απέναντι τους θα πρέπει να βάλει όσα περισσότερα έγγραφα μπορεί για να αποδείξει ότι είναι κύριος του γεωτεμαχίου και να δηλώσει το ποσοστό του, το ποσοστό της κληρονομικής κατοχής, γιατί έτσι κι αλλιώς το γεωτεμάχιο παραμένει ενιαίο κι οι κληρονόμοι όλοι έχουν ένα ποσοστό εκ του συνόλου. Οπότε κάποιος κληρονόμος που δεν συμφωνεί με τους υπολοίπους στο πως θα δηλωθεί το ακίνητο, μπορεί να δηλώσει το δικό του ποσοστό αυτοτελώς κι αυτόνομα, χωρίς να χρειαστεί να δώσει κανένα λογαριασμό και να έρθει σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους».


Το Τεχνικό μας γραφείου , σε συνεργασία με υπηρεσίες και επαγγελματίες που ενέχονται με εμπράγματα δικαιώματα, παρέχει τεχνικές, οικονομικές και νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με τη διαχείριση ακινήτων. Περαιτέρω μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή καταγραφή των ακινήτων σας και τη διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων αυτών σύμφωνα με το Νόμο 2308/1995 στην Κτηματολόγιο Α.Ε.

 

Βασίλης Ι. Δημητρίου

Μηχανικός Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας
M.Sc. Διαχείριση Τεχνικών Έργων
Δικαστικός Πραγματογνώμων Μηχανικός

Μπιζανίου 174 - Φιλιππιάδα Τ.Κ.48200
Τηλ:6976112151,2683023408

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ