5 Σεπτεμβρίου 2019

Έρχεται νομοθετική επίλυση υπέρ των ιδιοκτητών για τις εκτάσεις του Δημοσίου


Άνοιξε παράθυρο το ΥΠΕΝ για άμεση νομοθετική ρύθμιση, κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας εκτός σχεδίου ακινήτων κατοικιών και εκτάσεων στους ιδιώτες έναντι του δημοσίου, εφόσον αυτοί κατέχουν τα ακίνητα με τίτλους 10 χρόνια και χωρίς τίτλους αδιαλείπτως 30 χρόνια.


Η ρύθμιση, που αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες σε εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη τη χώρα περιλαμβάνεται πρώτη και κύρια, σε πακέτο συνολικά επτά προτάσεων για ιδιοκτησιακά και άλλα θέματα, που έχουν ανακύψει στην πορεία κατάρτισης του Κτηματολογίου, τα οποία συζητήθηκαν σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τη διοίκηση της ΠΟΜΙΔΑ.

Στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και του υφυπουργού Δημήτρης Οικονόμου, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου 2019 στο ΥΠΕΝ για να συζητήσουν θέματα του Κτηματολογίου, συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Δημήτρης Σταθάκης, και ο Γενικός Διευθυντής Στέφανος Κοτσώλης.

Κωστής Χατζηδάκης

-«Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε 7 συγκεκριμένες προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την καλύτερη λειτουργία και προώθηση του Κτηματολογίου. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το Κτηματολόγιο πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τα δικαιώματα των ιδιοκτητών», τόνισε ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση με την ΠΟΜΙΔΑ. O ΥΠΕΝ είπε ακόμη: «Δεν γίνεται να προχωρήσει το Κτηματολόγιο ερήμην των ιδιοκτητών. Συμφωνήσαμε λοιπόν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ο κ. Στράτος Παραδιάς, να είναι σε συνεχή και τακτική επαφή με τη νέα διοίκηση του Κτηματολογίου για να αντιμετωπίζονται αμέσως τα θέματα που έχουν προκύψει ή θα προκύπτουν. Το Κτηματολόγιο βάζει τάξη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και για να αναπτυχθούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις. Αφορά όμως άμεσα εκατομμύρια συμπολίτες μας, τα δικαιώματα των οποίων πρέπει να κατοχυρωθουν».

Στράτος Παραδιάς


«Ενημερώσαμε τον κ. υπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις απόψεις της ΠΟΜΙΔΑ πάνω στις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις για την εξέλιξη του Κτηματολογίου. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο τι ανήκει στους ιδιώτες και τι ανήκει στο Δημόσιο. Το μήνυμά μας προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας είναι: “Κάθε κομμάτι γης έχει αξία. Δήλωσέ το. Μην το χάσεις”» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και έτοιμη νομοθετική πρόταση για το ιδιοκτησιακό των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Οι επτά προτάσεις

Οι επτά προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, που συμφώνησε το ΥΠΕΝ να εξετάσει, όπως αναφέρονται στο σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε προς τους κκ Χατζηδάκη και Οικονόμου είναι οι εξής:

  1. Άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επ΄αυτών αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Διαφορετικά είναι αδύνατη η κατάρτιση Κτηματολογίου
  2. Ειδικότερα άμεση επίλυση του προβλήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των πρόσφατα δασωθέντων αγρών. Τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων νόμιμων ιδιωτικών εκτάσεων που καλύπτονται με φρύγανα, ή και με βράχια, κυρίως στα νησιά, απειλούνται με αρπαγή και δήμευση μέσω κτηματολογίου και δασικών χαρτών!
  3. Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους ΟΤΑ, κατά τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 2664/1998, και όχι στο Δημόσιο. Οι Δήμοι ξέρουν, μπορούν και θα αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» και τα αγροτικά για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί πλήρως να τα αξιοποιήσει, πλην της περιέλευσής τους στο Υπερταμείο!
  4. Απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο, όπως έχει παράνομα ερμηνευθεί η σχετική διάταξη!
  5. Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων σε όλα τα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι την 31.12.2019, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν σαφώς τη λήξη τους.
  6. Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας τουλάχιστον από την έναρξη της κτηματογράφησης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Α.Κ. που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας». Άμεση διαγραφή της αχρείαστης φράσης «…εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11.2018», στη τελευταία ρύθμιση, η οποία εξαιρεί αδίκως, 35 Δήμους και περιοχές της χώρας από τη γενική τελευταία παράταση.
  7. Άμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο, μέσω Τύπου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου & διαδικτύου, για την ανάγκη και τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των πολιτών

Η νομοθετική ρύθμιση

Η πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που κατέθεσε η ΠΟΜΙΔΑ στο ΥΠΕΝ για το ιδιοκτησιακό των εκτός σχεδίου ακινήτων έχει ως εξής:

ΙΙΙ. Σχέδιο Διάταξης σχετικά με το απαράγραπτο των εμπραγμάτων δικαιωμάτων

του Δημοσίου σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως.

{Αρθρο …..}

1. Σε ακίνητο που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού που προϋφίσταται του έτους 1923 ή οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί, ο νομέας του θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου, εφόσον έως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού:

α) νέμεται το ακίνητο με καλή πίστη και αδιαλείπτως για δέκα (10) έτη και με νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία, υπέρ του ίδιου ή δικαιοπαρόχου του, που έχει αποκτηθεί και μεταγραφεί μετά την έναρξη ισχύος του Αστικού Κώδικα, ή

β) νέμεται το ακίνητο με καλή πίστη και αδιαλείπτως για τριάντα (30) έτη.

2. Ο νομέας βρίσκεται σε καλή πίστη στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της προηγούμενης παραγράφου, όταν κατά τον χρόνο απόκτησης της νομής χωρίς βαριά αμέλεια έχει την πεποίθηση ότι απέκτησε την κυριότητα. Στην περίπτωση β΄ της προηγούμενης παραγράφου η καλή πίστη του νομέα πρέπει να διατηρείται καθ΄ όλο το διάστημα της τριακονταετίας. Στην τελευταία περίπτωση τεκμαίρεται η καλή πίστη του εφόσον η διοίκηση με τη συμπεριφορά της συνέβαλε στη διατήρηση της καλής πίστης του, ιδίως με τον υπολογισμό του ακινήτου στην υποκείμενη σε φόρους και τέλη ακίνητη περιουσία του ιδίου ή των δικαιοπαρόχων του ή με την έκδοση διοικητικών πράξεων, σχετικών με το ακίνητο αυτό, στο όνομά τους.

3. Στο χρόνο νομής που ορίζεται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 1 προσμετράται και ο χρόνος νομής των δικαιοπαρόχων που διανύθηκε με τις ίδιες προϋποθέσεις.

4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται για ενιαίο ακίνητο εμβαδού μέχρι τριάντα στρεμμάτων. Το ενιαίο του ακινήτου κρίνεται από τον τίτλο κτήσεως. Εφόσον δεν υπάρχει τίτλος, συνεχόμενα ακίνητα, τα οποία νέμεται το ίδιο πρόσωπο, θεωρούνται για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης ενιαίο ακίνητο. Σε περίπτωση περισσότερων νομέων του ακινήτου κατ’ ιδανικά μέρη, το προαναφερόμενο ανώτατο όριο εμβαδού ισχύει για κάθε αυτούσιο τμήμα γης που θα αντιστοιχούσε στους συννομείς με βάση το ιδανικό τους μερίδιο.

5. Αποφάσεις που εκδόθηκαν από τις επιτροπές ενστάσεων που προβλέπονται στα άρθρα 6, 7 και 10 του Ν. 2308/1995, με τις οποίες αναγνωρίζονται δικαιώματα του Δημοσίου σε ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1, επανεξετάζονται από τις επιτροπές του άρθρου 10 του εν λόγω νόμου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής μετά από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπαγγέλτως μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από την έκδοση της απόφασης που αναφέρεται στο επόμενο εδάφιο. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων καθορίζεται η διαδικασία επανεξέτασης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. Με όμοια απόφαση καθορίζεται επίσης η διαδικασία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών, κατά παρέκκλιση όσων ορίζονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 6 του Ν. 2664/1998, στις περιπτώσεις που η διαδικασία κτηματογράφησης έχει περαιωθεί και οι πρώτες εγγραφές στο κτηματολογικό βιβλίο του οικείου κτηματολογικού γραφείου έχουν καταχωρισθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Στην τελευταία περίπτωση με την ως άνω απόφαση μπορεί να ορίζεται μεγαλύτερη προθεσμία επανεξέτασης.

6.Σε περίπτωση δάσους ή δασικής έκτασης οι διατάξεις του παρόντος άρθρου για την κυριότητα του ακινήτου δεν θίγουν τις διατάξεις που αφορούν στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, ιδίως ως προς τον χαρακτήρα και τη χρήση τους. Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγεται επίσης η κτήση δικαιώματος κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος από τον νομέα ακινήτου κατά τις κοινές διατάξεις.

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου που αφορούν το Δημόσιο εφαρμόζονται και ως προς τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, για τα οποία ίσχυε ως τώρα το απαράγραπτο των δικαιωμάτων τους επί ακινήτων.»

Πηγή : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ