16 Μαρτίου 2021

Σημαντικές πληροφορίες για τους Δασικούς Χάρτες.

 

·  Γιατί λαμβάνεται η αεροφωτογράφηση του 1945, και όχι νεότερες αεροφωτογραφίες, ως το υπόβαθρο αποτύπωσης των εκτάσεων του ιστορικού ορθοφωτοχάρτη;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς η αεροφωτογράφηση του 1945 αποτελεί το πρώτο πλήρες γεωχωρικό σύνολο για όλη την Ελλάδα, αυτή χρησιμοποιείται ως το βασικό εργαλείο για να αποτυπωθεί η κάλυψη γης σε παρελθοντικό χρόνο.Με την εφαρμογή του Δασικού νόμου 998/1979, όπως ισχύει, οι Δασικές Υπηρεσίες διαχρονικά χρησιμοποιούν τις Α/Φ έτους 1945 ως ιστορική βάση για την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού συνεκτιμώντας, τη μορφή που είχε μια έκταση τότε, με το χαρακτήρα που διαθέτει αυτή σε πιο πρόσφατο χρόνο.

·  Τι ισχύει με τις διοικητικές πράξεις (π.χ. αναδασμοί, απαλλοτριώσεις, αμπελουργικό/ελαιοκομικό μητρώο, αποφάσεις εκχερσώσεων των σχεδίων βελτίωσης του ΥΠ.Α.Α.Τ. κα) που δεν έχουν ενσωματωθεί στους δασικούς χάρτες;

Πράξεις της Διοίκησης συλλογικού χαρακτήρα, οι οποίες ορίζονται ρητά στην Υπουργική Απόφαση αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/03.07.2020 (ΦΕΚ Β/2773/8-7-20) «Καθορισμός των διοικητικών πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφών και της διαδικασίας για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών, κατά το άρθρο 48 του ν. 4685/2020», έχουν ήδη ενσωματωθεί στους δασικούς χάρτες μετά από την παροχή όλων των διαθέσιμων στοιχείων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις Δασικές Υπηρεσίες, όπως τα στοιχεία αυτά παρασχέθηκαν από συναρμόδια Υπουργεία, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις Περιφέρειες.

Για τις ατομικές πράξεις της Διοίκησης, όπως αυτές προσδιορίζονται ρητά στη σχετική Υ.Α., είχε ανακοινωθεί χρονικό διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 για να τις προσκομίσουν οι πολίτες στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, με σκοπό την άμεση αναμόρφωση του καταρτισμένου δασικού χάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη ότι όσες νόμιμες διοικητικές πράξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στο δασικό χάρτη, δύνανται να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας βρίσκεται ο δασικός χάρτης, ακόμα και μετά την κύρωση του.

·  Τι προβλέπεται για τους δασωμένους αγρούς, δηλαδή τις εκτάσεις που φέρουν χαρακτηρισμό ΑΔ στο δασικό χάρτη;

Οι δασωμένοι αγροί είναι οι εκτάσεις εκείνες που καλλιεργούνταν το έτος 1945 και, στη συνέχεια, για διάφορους λόγους εγκαταλείφτηκε η καλλιέργεια τους και καλύφθηκαν με δασική βλάστηση. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δασωμένοι αγροί αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές εκτάσεις, εφόσον ο ιδιώτης προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι ανάγονται πριν τις 23-2-1946 και έχουν μεταγραφεί.

Αν στερούνται των παραπάνω αλλά διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας πριν τις 8-8-2004, οι εκτάσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για γεωργική ή δεντροκομική καλλιέργεια χωρίς να επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης τους.

·  Τι συμβαίνει με τις εκτάσεις που εμφανίζονται στο δασικό χάρτη ως ΔΑ ή ΧΑ (δασικές/χορτολιβαδικές εκτάσεις που έχουν τώρα άλλη μορφή) και λαμβάνουν επιδοτήσεις;

Οι εκτάσεις που εμφανίζονται στον ιστορικό ορθοφωτοχάρτη ως δασικές (Δ) ή χορτολιβαδικές (Χ) και στον πρόσφατο έχουν άλλη μορφή (Α), αφορούν σε αλλαγές χρήσεων γης. Εάν η μεταβολή της χρήσης έγινε με νόμιμη διοικητική πράξη, τότε στο δασικό χάρτη εμφανίζεται με επιπλέον πληροφορία σχετικά με τη νόμιμη αλλαγή χρήσης της. Η νομιμότητα της μεταβολής του σκοπού της δασικής έκτασης απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από το βάρος του χαρακτήρα της έκτασης.Εάν η αλλαγή της χρήσης δεν έγινε με νόμιμη διοικητική πράξη τότε, και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, η μεταβολή του σκοπού της δασικής έκτασης θεωρείται αυθαίρετη και επισύρει όλες τις νόμιμες συνέπειες. Στις περιπτώσεις που η νεότερη χρήση αφορά σε γεωργική καλλιέργεια και δεν υποβληθούν ή απορριφθούν αντιρρήσεις για το χαρακτήρα της έκτασης, τότε εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων.

Χορτολιβαδικές είναι οι εκτάσεις που συγκροτούν φυσικά οικοσυστήματα αποτελούμενα από φρυγανώδη, ποώδη ή άλλη αυτοφυή βλάστηση ή από δασική μεν βλάστηση που δεν συνιστά όμως δασοβιοκοινότητα. Οι χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών προστατεύονται από τη Δασική νομοθεσία, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές με έναν από τους τρόπους του άρθρου 10 του ν. 3208/2003.

·  Εξετάζεται κατά τη διαδικασία κύρωσης του δασικού χάρτη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων; Υπάρχουν ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις;

Κατά τη διαδικασία κύρωσης του δασικού χάρτη (σε όλα τα στάδια: κατάρτισης – διόρθωσης – υποβολής αντιρρήσεων – μερικής κύρωσης – εξέτασης των αντιρρήσεων – συνολικής κύρωσης) δεν λαμβάνεται υπόψη, ούτε εξετάζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας έκτασης. Ο δασικός χάρτης αποτυπώνει το χαρακτήρα/μορφή των εκτάσεων και οι αντιρρήσεις, που εξετάζονται, αφορούν αποκλειστικά στη διαφωνία για τον αποδοθέντα χαρακτηρισμό ή για θέματα τεχνικής φύσεως (π.χ. αποτύπωση οριογραμμών).

Για τις εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της Δασικής νομοθεσίας και δεν έχουν ήδη αναγνωριστεί ως ιδιωτικές με κάποιο νόμιμο τρόπο, εάν δεν υποβληθούν αντιρρήσεις ή απορριφθούν οι αντιρρήσεις από τις Επιτροπές, τότε η διεκδίκηση της κυριότητας θα λάβει χώρα, στη συνέχεια, μεταξύ του πολίτη και του Δημοσίου στη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε δάση και δασικές εκτάσεις μπορεί να ασκήσει οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει έννομο συμφέρον. Οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις διαχειρίζονται και προστατεύονται από τους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία, και σε αυτές είναι δυνατές μόνο οι επεμβάσεις που επιτρέπονται αντίστοιχα και στις δημόσιες δασικές εκτάσεις.




Βασίλης Ι. Δημητρίου
Μηχανικός Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας
M.Sc. Διαχείριση Τεχνικών Έργων
Δικαστικός Πραγματογνώμων Μηχανικός
Μπιζανίου 174 - Φιλιππιάδα Τ.Κ.48200
Τηλ:6976112151,2683023408


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ