25 Δεκεμβρίου 2020

Ποιες οι προϋποθέσεις για τη σωστή οριοθέτηση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο .

 Ολοκληρώνεται σιγά – σιγά το Κτηματολόγιο σε όλη την Ελλάδα, βάσει του οποίου καθορίζεται η ιδιοκτησία του καθενός.

 Όμως τα προβλήματα είναι πολλά και κυρίως υπάρχει δυσκολία των πολιτών να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να εντοπίσουν τα ακίνητα στον χάρτη.

Τι είναι ο εντοπισμός;

Με τον όρο «εντοπισμό» γεωτεμαχίου, εννοούμε τον απλό σημειακό

προσδιορισμό της θέσης ενός γεωτεμαχίου σε χάρτη.


Τι είναι οριοθέτηση;

Με το όρο «οριοθέτηση» γεωτεμαχίου, εννοούμε τον ακριβή προσδιορισμό κατά θέση και μέγεθος των ορίων, δηλαδή των πλευρικών διαστάσεων ενός γεωτεμαχίου στο χάρτη.

 

Δηλαδή δεν με καλύπτει ο εντοπισμός του ακινήτου στο κτηματολόγιο;

Όχι. Ο εντοπισμός, χωρίς την οριοθέτηση του ακινήτου, δεν επαρκεί για την σωστή καταχώρηση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Πώς γίνεται η οριοθέτηση ενός γεωτεμαχίου;

Η οριοθέτηση του ακινήτου, γίνεται με διάφορους τρόπους:

α) Σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα: Ο πλέον αξιόπιστος τρόπος προσδιορισμού των ορίων του ακινήτου είναι το σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα (εξαρτημένο τοπογραφικό) που διαθέτει συντεταγμένες στο Εθνικό Προβολικό Σύστημα (ΕΓΣΑ ΄87) που χρησιμοποιεί και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Εφόσον υπάρχει τέτοιου είδους τοπογραφικό θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομιστεί.

β) Τοπογραφικό που προσαρτάται στο συμβόλαιο ή έχει υποβληθεί σε δημόσια αρχή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό (π.χ. για έκδοση οικοδομικής άδειας, τακτοποίηση αυθαιρέτου, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, πράξη τακτοποίησης, διορθωτική πράξη εφαρμογής κλπ.).

γ) Παλαιότερα τοπογραφικά διαγράμματα, που έχουν συνταχθεί ακόμα και σε ανεξάρτητο σύστημα συντεταγμένων, είναι επίσης κατάλληλα για την οριοθέτηση γεωτεμαχίων.

δ) Τοπογραφικά Διοικητικών Πράξεων, για τα γεωτεμάχια που εντάσσονται σε αυτή. Αυτά είναι τα ακίνητα που φαίνονται σε διανομή, αναδασμό, απαλλοτρίωση, πράξη εφαρμογής, πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού, οικοδομικό συνεταιρισμό, κ.λπ.).

ε) Οριοθέτηση μέσω της Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών. Μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών», που παρέχει δωρεάν το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr μπορείτε να επιλέξετε Νομό και ΟΤΑ, να περιηγηθείτε στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και:

             να βρείτε το ακίνητό σας.

             να τοποθετήσετε στον χάρτη τα όριά του (να σχεδιάσετε ένα σκαρίφημα).

             να μετρήσετε τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και

             να εκτυπώσετε το απόσπασμα για να το υποβάλει υπογραμμένο μαζί με τη δήλωσή του.

στ) Με την υποβολή συντεταγμένων από τη δήλωση ενίσχυσης καλλιέργειας στον ΟΣΔΕ.

Αποσπάσματα από τον ΟΣΔΕ γίνονται δεκτά.

Προσοχή όμως:

Γιατί στο ΟΣΔΕ δηλώνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα τμήμα του γεωτεμαχίου. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τον ιδιοκτήτη και να προσκομίσει απόσπασμα από την υπηρεσία θέασης με τα ορθά όρια του γεωτεμαχίου.

ζ) Χρήση GPS χειρός Με την χρήση απλού GPS χειρός είναι δυνατή η μέτρηση και καταγραφή προσεγγιστικών συντεταγμένων (σε ΕΓΣΑ) των κορυφών του γεωτεμαχίου. Στην συνέχεια υποβάλλεται μαζί με την δήλωση, ο πίνακας συντεταγμένων, υπογραμμένος από τον δηλούντα.

 

Προσοχή:

Οι έξι τελευταίοι παραπάνω τρόποι (β,γ, δ, ε, στ και ζ) για την οριοθέτηση του ακινήτου δεν είναι ακριβείς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα τοπογραφικό διάγραμμα. Βοηθούν πολύ όμως, σε μία κατ’ αρχήν οριοθέτηση του ακινήτου, κυρίως αυτών που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές με μικρή αξία γης και ασαφή όρια.

Η ακριβής οριοθέτηση του γεωτεμαχίου μπορεί να επιτευχθεί στην συνέχεια με την αξιοποίηση και άλλων στοιχείων, όπως εμφανή όρια στον ψηφιακό χάρτη του Γραφείου Κτηματογράφησης, τοπογραφικά διαγράμματα όμορων κ.λπ.

 

Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση στοιχείων οριοθέτησης;

Ο δηλών υποχρεούται με τη δήλωσή του να προσκομίσει επαρκή στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η οριοθέτηση του δηλούμενου γεωτεμαχίου στους χάρτες.

Για το λόγο αυτό, μαζί με την δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ένα από τα παρακάτω στοιχεία, ή συνδυασμός αυτών:

             Το προσαρτώμενο στο συμβόλαιο τοπογραφικό διάγραμμα (υποχρεωτικά).

             Σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες ΕΓΣΑ.

             Συντεταγμένες κέντρου γεωτεμαχίου από την Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Δήλωσης.

             Απόσπασμα από την υπηρεσία θέασης της ΕΚΧΑ ή από το Google.

             Πίνακας συντεταγμένων κορυφών γεωτεμαχίου.

Εκτός από τα τοπογραφικά διαγράμματα, τα λοιπά στοιχεία υποβάλλονται υπογεγραμμένα από τους δηλούντες. Σε κάθε περίπτωση, με τα υποβαλλόμενα στοιχεία σε συνδυασμό με τα περιεχόμενα της πρόχειρης κτηματογράφησης, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ακριβής οριοθέτηση του γεωτεμαχίου.

Εγώ δεν ξέρω καν πού βρίσκεται το χωράφι μου, για να το βρω στον χάρτη. Έχω το συμβόλαιο όμως που το περιγράφει. Γιατί το κτηματολόγιο δεν δέχεται την δήλωσή μου και στη συνέχεια με την τοποθεσία και τα ονόματα των γειτόνων να βρει τη θέση του στον χάρτη;

Δικαιώματα που αναφέρονται σε μη οριοθετημένα γεωτεμάχια δεν γίνονται δεκτά από το γραφείο κτηματογράφησης και επομένως δεν καταχωρούνται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.


Τι πρέπει να κάνω για να οριοθετηθεί σωστά το ακίνητό μου στο Κτηματολόγιο;

Πριν προσέλθετε στο Γραφείο Κτηματογράφησης για την υποβολή της δήλωσης, βρείτε αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος που τυχόν αναφέρεται στο συμβόλαιο καθώς και κάθε άλλο τοπογραφικό που συντάχθηκε μεταγενέστερα.

Σε περίπτωση που το τοπογραφικό έχει πίνακα συντεταγμένων που δεν είναι σε ΕΓΣΑ, αλλά σε ανεξάρτητο σύστημα συντεταγμένων, τότε εφόσον εντοπιστεί το ακίνητο στον χάρτη, μπορεί να γίνει η οριθοθέτησή του και θα καταχωρηθεί από τον μελετητή με μια σχετικά μικρή απόκλιση.

Σε περίπτωση που δεν έχετε τοπογραφικό, πριν προχωρήσετε σε σύνταξη τοπογραφικού, εξετάστε τις παρακάτω ενδεικτικές λύσεις:

 Μπείτε στο Google maps και δοκιμάστε να πλοηγηθείτε στην περιοχή ενδιαφέροντος για να βρείτε το γεωτεμάχιό σας. Αν το εντοπίσετε μπορείτε να ελέγξτε τις διαστάσεις και το εμβαδόν του με τα εργαλεία του Google. Στην Περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό ότι μπορείτε να βρείτε το γεωτεμάχιό σας και στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Θέασης του Ελληνικού Κτηματολογίου, από όπου ενδεχομένως να μπορείτε να αντλήσετε στοιχεία επαρκή για την οριοθέτηση.

 Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε το γεωτεμάχιό σας στο Google, τότε η επί τόπου επίσκεψη είναι αναγκαία, υπό τη προϋπόθεση ότι αναγνωρίζετε επί τόπου τα όριά του. Στην περίπτωση αυτή, αν τα όρια είναι υλοποιημένα και εμφανή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την συσκευή GPS χειρός. Αν και η μέθοδος αυτή δεν έχει από μόνη της την απαιτούμενη ακρίβεια, εντούτοις είναι πολύ πιθανό, έχοντας την προσεγγιστική θέση, να καταστεί δυνατή η οριοθέτηση με βάση τα εμφανή στον ορθοφωτοχάρτη του γεωτεμαχίου όρια.

 Αν τα όρια δεν είναι υλοποιημένα και εμφανή στον ορθοφωτοχάρτη, τότε η μόνη αποτελεσματική και αξιόπιστη λύση είναι η σύνταξη τοπογραφικού.

Σε κάθε περίπτωση για την ορθή οριοθέτηση του γεωτεμαχίου στον χάρτη, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον μηχανικό, που θα σας βοηθήσει αφενός μεν στην οριοθέτηση του ακινήτου κι αφετέρου θα σας προστατεύσει από πιθανά προβλήματα στο μέλλον, όπως π.χ. είναι οι ενστάσεις στο κτηματολόγιο.

*** Άρθρο της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ